16 Temmuz 2014 Çarşamba

14 Temmuz 2014 Fransa ulusal gün kutlamaları-Yılmaz Parlar

FRANSA VE TÜRKİYE ARASINDAKİ "AŞK"
Fransa Sarayı'nda, 14 Temmuz 2014 kutlamaları kapsamında yaptığı konuşmasında Başkonsolos Muriel Domenach iki Ülke arasındaki “Aşk” benzetmesiyle güne damgasını vurdu.


Fransa ve Türkiye arasındaki ilişkileri "aşk" benzetmesiyle ifade etmenin uygun olabileceğini söyleyen Başkonsolos Muriel Domenach Domenach, "İlk geldiğimde -ne seninle, ne de sensiz-den- bahsetmiştim. Daha sonraları, Fransa ve Türkiye arasındaki yeniden yakalanan uzlaşmayı kutlamak için Sevgililer Günü'nde, Fransız ve Türk karma çiftleri bir araya getirmiştik. Gerçekten de biz, bu sarayın da simgelediği 500 yıldan daha fazla, eski bir çiftiz.” Sözleriyle iki ülke arasındaki sıcak dostluğa dikkat çekti.
Fransa Sarayı'nda, 14 Temmuz 2014 kutlamaları davetli sayısı çok olunca iki resepsiyon halinde kutlandı. Resepsiyona İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, siyasi, bürokrat,akademisyen, yabancı konsolosluklar ve temsilcileri,STK başkanları, iş ve sanat dünyasından ve elit konuk katıldı. Spor dünyasından davete icabet eden ünlü futbolcu Pascal Nouma konuşma ve espirileriyle geceye renk kattı.
Fransa Sarayı'nda, Başkonsolos Muriel Domenach eşi Olivier Bouquet davetlileri karşıladı her bir davetliyle tokalaştılar.

Kutlama töreni iki ülke ulusal marşların okunmasıyla başladı. Gerek “İstiklal Marşı” ve gerekse Fransa ulusal marşı "Le Marseillaise" davetliler tarafından yüksek sesle eşlik etmesiyle çoşku içinde okundu.

Ulusal marşın okunmasının ardından Başkonsolos Muriel Domenach iki ülke dostluğuna vurgu yapan konuşmasıyla devam etti. Domenach yaptığı konuşmada, “Türkiye ve Fransa ilişkileri son birkaç yılda olumlu bir hareketlilik içine girmiştir.   bunun Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın Türkiye ziyareti ve Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Fransa'ya gerçekleştirdikleri ziyaretlerle kendini göstermiştir. Bu ay sonu itibarı ile Paris'te iki ülke arasında "İş birliği stratejik çerçeve" toplantısı yapılacak. Fransa ve Türkiye arasındaki ilişkileri "aşk" ile ifade etmek daha isabetli olacak.

İlk geldiğimde 'ne seninle, ne de sensiz'den bahsetmiştim. Daha sonraları, Fransa ve Türkiye arasındaki yeniden yakalanan uzlaşmayı kutlamak için Sevgililer Günü'nde, Fransız ve Türk karma çiftleri bir araya getirmiştik. Gerçekten de biz, bu sarayın da simgelediği 500 yıldan daha fazla, eski bir çiftiz. Yanlış anlaşılmalarla, birbirine karşı gelme becerisiyle, bir de aşırı tepkilerle, fakat güçlü temellerle ve son olarak da her şeyden önce, duyguların ötesinde, çıkarlarımıza dayalı bir ilişkiyle. Siyasi, ekonomik ve kültürel düzeyde, Fransa'nın Türkiye'ye, Türkiye'nin de Fransa'ya ihtiyacı vardır. Ülkelerimiz birbirleri için vazgeçilmezdir" sözleriyle ilişkilerin uzun süreden beri geldiğini ve sürdürebilir olmasının altını çizdi..
Domenach yine evlilik benzetmesiyle Türkiye ve  Fransa birbirilerinin gelişmelerini  kabul etmesi gerekli olduğunu söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü."Fransa değişiyor ve ben konsolosluğun İstanbul'daki faaliyetiyle, Fransa'nın çağdaşlığını ve çeşitliliğini göstermeye çalışıyorum. Bu faaliyetlerinin başlıca örneği önceki gece Fransa Sarayı'nda, Türkiye'de bizim için ilk niteliğinde olan bir iftar daveti ile bir caz konserini birleştirmek olmuştur.”

Türkiye'nin ekonomik gelişmesine ve ekonomik ilişkilerede değinen Başkonsolos Muriel Domenach  "Ekonomik gelişmeye eşlik etmiş olan ve her şeyden önce Türklere düşen demokratikleşme sürecini desteklemek bizlere kalıyor. Yeni gelmiş biri olarak, Türkçe'de ilerleme göstermeye çalışıyorum ve güzel ve uzun bir kelime olan -demokratikleşebilmek-kelimesini öğrendim. Türk kalkınmasına şirketlerimizle katkı sağlamayı ve uluslararası arenada Türkiye'nin iddiasını göz önünde bulundurmayı bilmek de bizlere düşüyor." Dedi
Konuklar zengin yemek menüsünden beğendikleri yemekleri müzik eşliğinde güzel bir atmosfer içinde tattılar. Müzik çoşkusuyla davetliler kendilerini dansda buldular. Adete Parti haline dönüşen Resepsiyonda gece geç saatlere kadar eğlendiler. Günü kutladılar.
yilmazparlar@Yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder