10 Eylül 2016 Cumartesi

istanbul-brezilya-konsoloslugu-Bagımsızlık günü-Yılmaz Parlar


Brezilya Bağımsız gününde Atatürk

İstanbul Brezilya Baş Konsolosu Paulo Roberto França Bağımsızlık günü kapsamında 7 Eylül 2016 tarihinde CVK Bosphorus Hotel Teras katında verdiği resepsiyonda yaptığı açılış konuşmasıyla İstanbul sevgisini ifade etmek isterken Atatürk’ün İstanbul hakkında vecizesini dile getirdi..
Brezilya Bağımsızlık günü kutlamaları için İstanbul Brezilya Konsolosluk tarafından verilen resepsiyonda Dışişleri Bakanlık Müşaviri Büyükelçi Uğur Kenan İpek, İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, İstanbul’daki başda Moldovya Genel Konsolos Mr. Veaceslav Filip - Eşi Mrs. Larisa Filip olmak üzere
Başkonsolos ve Fahri Konsoloslar, iş dünyasının temsilcileri, İstanbul’da yaşayan Brezilyalılar ve elit bir katılım davete icabet etti.

İstanbul Brezilya Baş Konsolosu Paulo Roberto França ve eşi misafirleri karşılamaları ardından iki ülke Milli Marşları çalındı.

İstanbul Brezilya Baş Konsolosu Paulo Roberto França ve İstanbul'da bulunan yabancı ülke konsolosluklardan, İstanbul'da Temsilciliği Bulunan ülkelerin ulusal günlerini takip ve Valiliği temsil etmekden sorumlu İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin birer konuşma yaptılar.
Brezilya Bayraklı büyük pasta Konsolos ve Vali yardımcısı tarafından kesildi.

Brezilya İstanbul Baş Konsolosu Paulo Roberto França şubat ayında göreve başladığını 2009 yılında hedefleri, kurulmuş olan Türkiye Brezilya arasında iş ve kültürel bağları güçlendirmek bağlamında, finansal krizin yol açtığı aksiliklere rağmen Brezilya-Türkiye ticari ilişkileri, giderek son on yıl içinde iyileştirilmesinden duyduğu memnuniyetini söyledi.

Özetle França “Son 10 yılda iki ülke ticaret hacminde % 150 artış olmuştur. Bugün ikili ticaret 2.300.000.000 $ ABD rakamına ulaştı. Ekonomik krizle, ne yazık ki, Brezilya ve Türkiye, yakın geçmişte karşı karşıya olduğunu tek engel olmamıştır. Hepinizin bildiği gibi, Türkiye'de iktidarı ele geçirmek için şiddetli bir girişim, başarısız oldu. Ülkenin zaferi sokaklarda demokratik kurumlarını savunmak için Türk halkının istekli bir sonucu olarak özellikle sağlandı. Kötü yönetime karşı demokrasiyi savunmak için sokaklara dökülen Brezilyalı insanlar ve yaşanan kaos eski Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff görevden alınmasıyla sonuçlandı

Brezilya Anayasası ile tam uyum içinde ve tam yargı süreci ile ilgili olarak, hukukun üstünlüğü ve sanık hakları ile yürütüldüğü vurgulandı. Başkan Michel Temer görev süresinin önümüzdeki iki yıl içinde Brezilya karşı karşıya olduğu birçok zorluklar olacağı bilinçli iktidara bizim demokrasimizi, anayasa ve özgürlükler destekleme ile birleştiğinde bu zor zamanda ülke ekonomimizin güçlendirildiğini göreceksiniz.”dedi.


Sponsor firmalar Anadolu Etap, Elsint, Klimasan, Votorantim, Emirates Havayolları, Demo Ticaret ve Numara On Kahve için desteklerine teşekkür takdirlerini sundu.

França “Son olarak, ben İstanbul'u ve bu güzel ülkeyi ne kadar çok sevdiğimi söylemek istiyorum. Bu şehirin sihirli olduğunu. Bu ülkenin büyük lideri Mustafa Kemal Atatürk’ün sözleri -İki büyük dünyanın buluşma noktasında, Türk vatanının süsü, Türk tarihinin serveti, Türk milletinin gözbebeği İstanbul, bütün vatandaşların kalbinde yeri olan bir şehirdir.- sözleriyle bitirmek istiyorum.”konuşmasını sonlandırdı.

İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin Türkiye-Brezilya iki ülke siyasi, ekonomik, kültürel ilişkilerin geliştirilmesinden olan inancını dile getirdi.

Türkiye-Brezilya İkili Ticaretine göz atalım.

Brezilya, Latin Amerika ve Karayipler bölgesinde ilişkilerimizin en ileri düzeyde olduğu ülke olup Güney Amerika’daki ilk stratejik ve bölgedeki en büyük ticari ortağımızdır.  İki Ülke arasındaki ticaret hacmi 2002-2012 yılları arasında her iki ülkenin büyüyen ekonomilerine paralel olarak  yaklaşık on katı artış göstererek  ve 2,773 milyar ABD Dolarına kadar yükselmiştir.

Brezilya’nın yüksek gümrük vergileri ve tarife dışı engelleri ihracatımızı olumsuz yönde etkileyen ve ticaret açığına yol açan en önemli etkendir.


Bununla birlikte, 2015 yılında Brezilya
ticaret hacmimiz yaklaşık 2,5 milyar Dolar  . 2015 yılında ihracatımızın 458,6 milyon Dolar olduğu, aynı dönemde ithalatımızın ise yaklaşık 1.793,6 milyon Dolar olarak gerçekleştiği görülmektedir.

Brezilya konsolosluk ilgililerin verdikleri bilgilere göre; “1822'de Portekiz parlamentosu ilk koloni statüsüne geri dönmek isteyince, Brezilyalılar, Dom Pedro Jose Boni Facia de Andrada Silvan'ın liderliğinde bağımsızlık hareketlerini başlattılar ve 7 Eylül 1822'de bağımsızlıklarını ilan ettiler. Brezilya İmparatorluğu 1889 yılına İkinci Dom Pedro zamanında darbe ile krallık idaresi yıkılarak cumhuriyet idaresi kuruldu. Darbe lideri Manuel Deodoro da Fonseca ülkenin ilk cumhurbaşkanı oldu. 1914'te siyasi birliği temin eden Brezilya, bütün dünya ülkeleri tarafından tanındı.”

Katiana Arslan ve Luciane Ferreira brezilya lezzetlerini tatdırdı. Jozi Levi orkestrası Brezilya seçkin müziklerinden derlediği repertuvarıyla davetliler dans ederek milli dansları samba yaparak doyasıya eğlendiler.
Emirates Havayolları’nın Brezilya uçak bilet hediye çekilişi heyecanlı anlar yaşatdı.



yilmazparlar@yahoo.com

  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder