14 Aralık 2013 Cumartesi

“Dünya Ülkelerinde Barış İsteyen Kadınlar” Borsa İstanbul’da kongre-Yılmaz Parlar

BARIŞ İSTEYEN KADINLAR

Entelektüel Bakış Derneği (EBADER), “Dünya Ülkelerinde Barış İsteyen Kadınlar” Borsa İstanbul’da kongre düzenlediler Türkiye’de Kadının Rolü, Neler Değişti, Neler Değişmeli? Arap Baharı Kadınlar İçin Ne İfade Ediyor? Konulu iki oturum düzenlendi. Kadın aktivistlerden Mısırlı gazeteci ve sunucu Shahira Amin, Faith Matters Gönüllüsü ve Aktivist İman Abou Atta, Yemenli Aktivist Summer Nasser konuşma yaptılar.

EBADER Başkanı Dr. Gülten Erdem Ünlü yaptığı açılış konuşmasında Sponsor olan Borsa İstanbul adına Borsa İstanbul yönetim kurulu başkanı ve genel müdürü Sn. Dr. İbrahim Turhan’a teşekkür ederek söze başladı. Ünlü “Dünyada barış şüphesiz günümüzün en önemli konusudur.son 30 yıldır,dünyada kol gezen ,terör ,nefret ve ayrılıklar nedeniyle yaşanan ölümlerin sayısı azalmadan gün geçtikçe artmaktadır.

Farklı kültürlere, dinlere sahip olan,farklı dilleri konuşan insanların birbirlerini tanımak ve anlamak yerine , birbirleri ile çatışmaya girmeleri sonucunda milyonlarca insan hayatını kaybetmektedir.

Sevgi ,şefkat,anlayış ve hoşgörü kavramları birlik ve beraberliğin temelini oluşturmaktadır. bugün ortadoğu da ve tüm dünyada en çok ihtiyaç duyulan şey, sevgi birliğidir.”dedi

Dr. Gülten Erdem Ünlü bu birlik düşmanlık intikam tehdit gibi unsurlar değlide barış için olmalı diyerek konuşmasını sürdürdü. Ünlü “.Bu sevgi birliği , tüm semavi dinlerin mensuplarını,budistleri ve herhangi bir dine mensup olmayanları da içine almalıdır. bu sevgi birliği her düşünceden tüm insanların huzur ,güvenlik ve rahat içerisinde yaşayacakları bir ortamı beraberinde getirecektir. Bugün dünyada birçok uluslar arası birlik varken , neden dini bir, kültürü bir, tarihi bir ülkeler bir araya gelip bir olmasın?”şekinde sevgi birliğini özetledi




Dr. Gülten Erdem Ünlü ayrılıklar dağılmaya, parçalanmalara ve düşmanlıklara sebep olduğunu vurgulayarak “Bir araya gelemediğimiz ve bu ayrılıklara son veremediğimiz hergün , dünyanın her yerinde binlerce masum kadın, çocuk ,bebek ve yaşlı savunmasız ve zulüm altında yaşamaya çalışmaktadırlar. Nefret ortamının kaldırılması, ve sevgi birliğinin oluşturulmasında tüm insanlara , özellille de biz kadınlara çok önemli görevler düşmektedir.” Dedi kadınlara düşen görevin ve kadın inceliklerini şöyle sıraladı. “Kadınlar, şefkatli ,anlayışlı ,merhametli, sevgi dolu yapıları gereği , nefret zincirlerinin kırılmasında mücadele edebilecek güce ve kararlılığa sahiplerdir ve isterlerse bunu yapabilirler .nefret zincirlerini kırıp sevgi birliğini oluşturduklarında , oluşan bu birlik çok etkin olur. Kadınlar , bir ülkenin sosyal,kültürel ve ekonomik gelişimine katkıda bulunabildikleri gibi, manevi ve ahlaki gelişiminde de çok etkin rol alabilirler. Günümüzde yaşanan çatışmaların temelinde kadının toplumsal hayatta etkin rol almaması yatmaktadır. ne yazık ki ortadoğu ülkelerinin bu durumda olmasındaki sebep, kadının sosyal kültürel ve manevi rolünü etkin olarak yerine getirememesidir. Eğitimli, donanımlı ve vizyon sahibi kadınlar, dünyada söz sahibi olduklarında estetik ,modernizm, şefkat ve sevgi anlayışları ile toplumu yeniden yapılandırabilirler. Sevginin temel olduğu bir ortamda insanlara değer verilir,sefkat ve affedicilik hakim olur.insanlar birbirlerinin kusurları ve hatalarına değil, güzel yönlerine odaklanır. Kadınların öncülüğünde sevginin tüm dünyaya yayılmasını amaçlamaktayız ” dedi.



İlk panel Türkiye’de kadının rolü masaya yatırıldı.
KAGİDER Başkanı Dr. Gülden Türktan, Türkiye’de ki kadının sosyal, ekonomik, kültürel verilerini rakamlarını birazda karanlık gözüken tabloyu aktardı. Saadet Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi Elif Erbakan, İslam birliklerin ekonomik ve sosyal çatı altında güc birliğinde birleşmelerinin zorunlu olduğun altını çizdi. Pusula Eğitim ve Danışmanlık Kurucu Üyesi Dr. Sema Süvarioğlu,Tasavvuf konusunda kadının bu etkinlikteki öneminin başka bir boyuttan vurguladı. Gazeteci, Yazar ve Akil İnsanlar Heyeti Üyesi Fadime Özkan, 23. Dönem CHP İstanbul Milletvekili Faik Tunay akil insanlar çalışmalarından örnekler ve anektotlarla barış mesajları verdi. 23. Dönem Batman Milletvekili ve Ak Parti Batman Belediye Başkan Adayı Mehmet Emin Ekmen Kadınların üstünlüklerini kutsallığını öne çıkararak erkeklere bu konuları anlatılması gereğini dile getirdi.

İkinci oturumda Arap Baharı’nın kadınlar için önemi işlendi. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Afrika Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Türk – Mısır İş Konseyi Başkanı Sayın Zuhal Mansfield’in moderatörlüğündeki oturumda Mısırlı gazeteci ve sunucu Shahira Amin, Faith Matters Gönüllüsü ve Aktivist İman Abou Atta, Yemenli Aktivist Summer Nasser, Kadının Statüsü Genel Müdür Yardımcısı ve Bakan Başdanışmanı Dr. Banu Tunca Yıldız ve Sosyolog – Siyaset Bilimci Zeynep Banu Dalaman, birer konuşma gerçekleştirdi.
Barış Ödülleri’in takdimiyle kongre son buldu.

yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder